Czas czytania to tylko niecałe 2 minuty 🙂

Wysłać je na kolonie do Karpacza, hie, hie, hie.

Tak serio to kocham awokado. Wy też pokochajcie, jeśli chcecie być zdrowi, piękni, rześcy i seksowni jak milion dolarów w bilonie.

Chcesz zrezygnować z masła, bo niezdrowe? Przerzuć się na awokado i smaruj nim chleb – oczywiście ciemny. Wywal z menu ziemniaki, zastąp je puree z awokado. Doskonale nadaje się też jako element sałatki. Nie tylko warzywnej, ale i owocowej! To też genialny farsz do jajek, a także główny składnik guacamole, czyli pasty do czipsów z tortilli.

Co daje regularne szamanie awokado? Spada cholesterol, zapełnia żołądek tworząc poczucie sytości, więc jest idealne dla osób na diecie, a przy okazji obniża ciśnienie krwi. Powinny go wcinać kobiety w ciąży, alergicy i kandydaci na przystojniaków. Diabetycy też nie powinni nim gardzić, ze względu na niski poziom cukru. Zawiera w sobie takie witaminy jak E, K, C, H, PP oraz te z grupy B, potas, wapń, fosfor, miedź i błonnik.

Problem w tym, że w sklepach zazwyczaj sprzedaje się niedojrzałe awokado. Poznasz to po tym, że są twarde i gorzkie. Te dojrzałe w konsystencji przypominają papkę i mają ciemnozielony kolor. Zaś po przekrojeniu na pół bez problemu można wyjąć pestkę, a miąższ w środku jest zielony, tłusty, maślany – wtedy zdecydowanie jest najlepsze do zjedzenia. W temperaturze pokojowej ten owoc może leżeć nawet pięć – siedem dni, zanim dojrzeje. W lodówce nie zepsuje się przez 2-3 tygodnie, bo chłód spowalnia proces jego dojrzewania, także jak nie masz ciśnienia na szybki posiłek lub kupiłeś ich za dużo, to luzuj majty, nie zmarnują się.

Kiedy jednak wiesz, że w określony dzień wpada twoja piękna i wiecznie głodna dziewczyna, a ty chcesz jej zaimponować daniem z awokado, to znam skuteczny sposób na poradzenie sobie z problemem z jego niedojrzałością. Włóż owoc do papierowego worka razem z bananem i szczelnie zamknij. Chodzą ploty, że podobno z jabłkiem ten sposób też działa. Te owoce wydzielają hormon, który przyspiesza jego dojrzewanie. Jeden, góra dwa dni i awokado powinno być gotowe do spożycia. Innym sposobem jest położenie owocu na ciepłym kaloryferze. Trzymaj tak długo aż będzie miękkie. No i git. Smacznego!

Piszcie do mnie na paweldrag@op.pl