Czas czytania to tylko niecałe 2 minuty 🙂

Zbliża się godzina przyjścia gości – załóżmy Jej rodziców. Stajesz na rzęsach, by zarówno wystrój mieszkania, jak i kulinarne doznania Twoich biesiadników były ponadprzeciętne. Masz już wstawione mięso, nie zapomniałeś o nakryciu do stołu, napoje i przystawki w pozycjach startowych. Myślisz… Ach, tak! Sałatka! Chwytasz za nóż i rozpoczynasz nierówną walkę z czasem i pomidorem. Ostrze nie chce kroić, zaś samo warzywo bardziej utożsamia się z czerwoną miazgą. Może to odpowiedni moment, by wziąć sprawy w swoje ręce i porządnie naostrzyć tępy sprzęt! Oto pięć wskazówek, jak prawidłowo dokonać tej czynności.

  1. Zapamiętaj raz na zawsze, bo niekoniecznie będzie pamiętać twoja żona albo dziewczyna, jakiego rodzaju noży używasz w Swojej kuchni. Czemu to tak istotna kwestia? Otóż, jeśli jest to ostrze ceramiczne – musisz użyć wyłącznie kamieni diamentowych.
  2. Wiadomo: ostrzałka. To najpewniejszy sposób, najbardziej optymistyczna wersja. Istnieje szeroki wybór. W jednym z przypadków to Ty machasz nożem, inne to takie, w których chwytasz za rękojeść i sam w dosłownie trzech ruchach wykonujesz nieskomplikowaną czynność. Dziecinada, ale jak napomknąłem to optymistyczna wersja wydarzeń.
    sausage-1456471_960_720

    🙂

  3. Rozpocząłeś pieczołowite przeszukiwanie szuflad. Nici z tego. Nie ma. Co teraz? Jeśli Twój arsenał jest już uboższy o ostrzałkę diamentową (którą polecam serdecznie), wybierz ceramikę (osełki, kamienie ścierne) w kolorze czarnym/zielonym (węglik krzemu), białym (elektrokorund szlachetny). Dobre są też papiery ścierne z nasypem w kolorze czarnym.
  4. Technika nawet w tak prozaicznej czynności ma niemałe znaczenie: nóż należy lekko docisnąć do powierzchni ostrzącej i przesuwać płynnymi ruchami w obu kierunkach.
  5. Nie bez znaczenia jest również to, że należy je ostrzyć skośnie oraz starać się utrzymywać stale ten sam kąt ostrzenia. Kąt powinien wynosić około 20 stopni względem powierzchni ostrzącej.

Dlaczego te ceregiele mają takie znaczenie? Otóż nieumiejętne wykonanie tej procedury pociąga ogromne konsekwencje – uszczerbienie noża. Po drugie, w końcu to Ty musisz być mistrzem kuchni i przedłożyć przed Jej rodzicami kolację, która wprawi ich w osłupienie, a Tobie dopisze kilka punktów.

Może znacie jakieś inne sposoby, aby naostrzyć nóż? Zapraszam do komentowania!