Czas czytania to tylko niecałe 3 minuty 🙂

Jeśli jesteś fanem owoców, nie wierzę, że nie jesteś rozkochany w granacie. Ba! Ośmielę się stwierdzić, że jeśli tak nie jest, kompletnie nie znasz się na doznawaniu przyjemności! Kocham ten przepyszny owocMiłość ta wielokrotnie była poddawana próbom, zgrzyty zaczynały się w kombinowaniu jak obrać granat, nie brudząc przy tym wszystkiego, co jest w pobliżu. Ale granat, to nie tylko smak, to coś więcej

Jeśli nie przekonuje Cię sam sam smak, to posłuchaj o jego drogocennych właściwościach: zapobiega procesom starzenia, pobudza libido i podnosi doznania erotyczne, regeneruje skórę poprawiając jej ukrwienie i barwę, łagodzi procesy trawienne, spowalnia postęp demencji, obniża ciśnienie krwi i zmniejsza cholesterol oraz wiele, wiele innych… Jest iealnym dodatkiem do ciast i deserów, czyli do tego, co tygryski lubią najbardziej ! ​Jeżeli chcesz poznać więcej właściwośći granata, znajdziesz je tutaj 

​Najpierw jednak ogarnij patenty na to, jak obrać granat nie tracąc na to zbyt wiele czasu.  Uwierz,  przydadzą się, bo zwykłe, pojedyncze oddzielanie nasion granatu jest czasochłonne i nużące. Zacznijmy jednak od początkuKupując, waż w dłoni owoc i wybieraj te najcięższe oraz te o jednolitym, pełnym kolorze. To gwarancja, że przepyszne pestki będą pełne soku. Wiesz, jak najszybciej wybrać dojrzały owoc? Stukaj w każdego po kolei palcem. Te, które nie wydają żadnego dźwięku – są niedojrzałe.

Misja specjalna: Jak obrać granat który już kupiłeś ?

Po pierwsze  domu umyj dziada i przekrój go na pół – w poprzek. Złap za pierwszą połówkę, przechyl owoc przeciętą stroną, lekko naciśnij z dwóch stron i zacznij uderzać drewnianą łychą w łupinę. Zawartość powinna na luzaku wylecieć. Pestki, które zostały na owocu – a także jego miąższwyłuskaj łyżeczką. Nie zapominaj o nim, bo raz, że zdrowy, a dwa, że równie pyszny jak pestki. A jednak mniej doceniany!

Znam też inny patent. Odetnij główkę owocu i mocz go przez 15 – 20 minut w zimnej wodzie. Dzięki temu skórka bezproblemowo odejdzie od nasion i sama akcja wyłuskiwania będzie chwilą łamaną na moment. Znając te proste sposoby, następnym razem nie będziesz się zastanawiać jak obrać granat, tylko od razu przystąpisz do działania. Zyskasz więcej czasu i szybciej go zjesz 🙂 Jest jeszcze kilka innych metod, które pokażą Ci jak obrać granat, ale każda z nich jest według mnie czasochłonna, a nie o tym jest ten portal. Jedna z nich to wizualizacja zdjęcia dołączonego do tego tekstu. Jak chcesz się tak bawić, to spoko, baw się.

Sposoby, które opisałem powyżej, spowodują zaś, że będzie szybko i nie uszkodzisz pestek z drogocennym sokiem, a to byłby gwałt na twoich kubkach smakowychpozbawiłbyś je potężnej przyjemności.

Wszystko jasne? Smacznego!
​Chcesz poznać więcej prostych patentów przydatnych w kuchni? Zajrzyj tutaj.