Czas czytania to tylko niecałe 2 minuty 🙂

Stanąłem ostatnio przed potężnym wyzwaniem logistycznym. Robiłem obiad w postaci pity wypełnionej malinowymi pomidorami, ogórkiem kiszonym, delikatnym serkiem chrzanowym, mozarellą, łososiem, papryką oraz kawałkami mięsa drobiowego. Szło mi rewelacyjnie, dopóty dopóki nie okazało się, że…zapomniałem rozmrozić mięso! 

pita

Szło mi rewelacyjnie, dopóty dopóki nie okazało się, że…zapomniałem rozmrozić mięso!

Nie miałem zbyt wiele czasu, by przyrządzić to danie tak jak to sobie wymyśliłem, więc postanowiłem improwizować. Zamrożone na kamień mięso owinąłem papierem śniadaniowym, a następnie wrzuciłem do piekarnika. Co parę minut kontrolowałem jak wygląda proces rozmrażania. Po około 20. minutach mięso nadawało się już do pokrojenia, przyprawienia i usmażenia. Nie odczułem też żadnej negatywnej różnicy w smaku, nie otrułem się, także jest to możliwe do wykonania. Trzeba jednak rzeczywiście kontrolować je co parę chwil i nie pozwolić na to, by stało się ciepłe, bo to pierwszy krok do jego zepsucia. Mimo wszystko więc nie polecam tej metody.

Wbrew pozorom bardzo dobrym sposobem na rozmrożenie mięsa jest jego włożenie do zimnej wody. Należy przy tym pamiętać, by podczas tego procesu wymienić wodę kilkukrotnie, bo inaczej będzie fuj w ciul!

Nie polecam powielania tego sposobu z ciepłą wodą. Wtedy z zewnątrz jest rozmrożone, a w środku to nadal lód. Zewnętrzna powłoka zaczyna się szybciej psuć i śmierdzieć, zanim wewnętrzna się rozmrozi na tyle, by mięcho było zdatne do spożycia. Po kuracji w ciepłej wodzie traci też swój smak. Spotkałem się też z teorią, że rozmrażanie w wodzie ma także inne skutki negatywne – wypłukujemy przy okazji białko i inne składniki odżywcze… Nie zdołałem jednak potwierdzić tej informacji. Może ktoś z was wie?

Można spróbować także ugotować mięso z kostką rosołową. Jakieś 15 minut i powinno być gotowe do dalszej obróbki. Jak ten sposób nie przypadnie wam do gustu, to zawsze możecie wrzucić drobiowego do mikrofali, ustawić funkcję „defrost” i sprawa będzie załatwiona po około 5. minutach.

Pamiętajcie przy tym, że raz rozmrożone mięso nie wolno znowu zamrażać!

Piszcie do mnie na paweldrag@op.pl lub w komentarzach pod artykułem