Czas czytania to tylko niecałe 1

Każdy z nas to zna. Kupujemy piwo lub colę w sklepie, ale nie była ona w lodówce. Tak samo jest z winem czy szampanem, które w lodówce nie przebywają w sklepie prawie nigdy. Aby szybko schłodzić taki napój można wykorzystać naturalną właściwość oziębiania przy parowaniu. Po prostu zawijamy butelkę w mokrą ściereczkę, a po kilku minutach jest ona chłodna.

Można po prostu wrzucić do napoju kostki lodu, które warto mieć zawsze pod ręką w zamrażalniku. Jednak kostki składają się z wody, a podczas rozpuszczania rozrzedza się napój. Aby temu zapobiec można zamrozić winogrona i używać ich jak kostek lodu.

apple-926456_1920

Podczas większych imprez trzeba schłodzić wiele puszek czy butelek naraz, a nie każdy dysponuje odpowiedniej wielkości lodówką. Chłodzenie na raty nie wchodzi w grę. Piwko musi być pod ręką i szybko dostępne w odpowiedniej temperaturze. Można wówczas użyć wanny wypełnionej wodą i w niej przechowywać butelki i puszki.

Sposobów na schłodzenie napojów jest więcej. Można je wkładać na krótko do zamrażalnika, a w przypadku gdy nie ma w pobliżu lodówki, na przykład na biwaku, wprost do strumyka, jeziora czy morza. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby je później wyjąć, żeby nie zaśmiecać przyrody.