Czas czytania to tylko niecałe 2 minuty 🙂

Jako że raz na jakiś czas robi to każdy z nas, fajnie byłoby ogarnąć kilka patentów, jak wykonywać tę żmudną czynność dużo szybciej. Więc take it easy! Zaraz coś wam podsunę, bez zmartwień mi tutaj!

Najpierw spróbujcie z maszynką do mięsa. Nie pokaleczycie sobie rąk i będzie zdecydowanie szybciej. Tyle, że musicie wziąć pod uwagę, iż po przemieleniu w zwykłych maszynkach będą trochę większe grudki, niż przy użyciu tarki. Ale to chyba żaden problem, prawda? Jeśli jednak wam to przeszkadza, warto użyć elektrycznej maszynki do mięsa. Wsadzicie wtedy sitko do maku i otrzymacie masę z drobniejszymi cząstkami – idealnymi do placków ziemniaczanych.

Zainwestujcie w malakser. To sprytne urządzenie zawiera ostrza do siekania i tarcze do krojenia. Teoretycznie najczęściej używa się go do ucierania, szatkowania warzyw oraz owoców, a także wyrabiania ciasta, ale nadaje się również do tarcia ziemniaków. Z nim praca będzie nawet szybsza niż z maszynką do mięsa.

Nie jest złym sposobem pokroić ziemniaki na mniejsze części i całość wrzucić do miksera. Jeśli nie korzystacie ze sprzętu słabej jakości, spokojnie powinien sobie poradzić i zetrzeć je jak marzenie.

Znam też takich, którzy korzystają z robota kuchennego. Wystarczy włożyć nakładkę do tarcia. Błędem jest, jeśli uważasz, że będzie dużo mycia, a twoja praca wcale nie będzie szybsza. Wystarczy, że wypłuczesz miskę z tarką i to koniec, mówię ci!

Nie byłem zbyt zadowolony z tego sposobu, bo według mnie niszczy blender, ale wiem, że niektórzy go używają. Kroją ziemniaki na drobne kosteczki, dodają do naczynia trochę wody lub oleju oraz jedno jajko i mielą całość. Spróbuj jeśli chcesz, ale pamiętaj – ja nie kupuję tego patentu.

Żaden z powyższych sposobów nie zmienia faktu, że gdy poradziłem się mamy przy pisaniu tego tekstu, to stwierdziła, iż może moje rady pozwalają oszczędzić czas, ale najlepsze placki ziemniaczane wychodzą z ziemniaków startych na zwykłej tarce… 🙂

Dzielcie się spostrzeżeniami, dobrzy ludzie!

Zobacz także: Jak szybciej ugotować ziemniaki?